Günümüz dünyasında çeşitli işlemler yapmak için yolu bankacılık sektörüyle kesişmeyen insan sayısı yok denecek kadar azdır. Özellikle de nakit ihtiyacı doğduğu zaman pek çok kişi kredi çekme amacıyla bankalara başvuru yapmaktadır. Son yıllarda bu başvuruyu yapan kişiler banka kredi notu kavramıyla karşı karşıya kalmaktadır. Sizde kredi çekmeyi düşünüyorsanız ya da adınıza bir kredi kartı çıkartmayı istiyorsanız Findeks kredi notu, kredi notu, kredi puanı ya da kredi skoru olarak da adlandırılan banka kredi notu hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalısınız.
Banka Kredi Notu Hakkında Detaylı Bilgiler
Uzun yıllardır bankalar kredi başvurusu yapan müşterilerine bu krediyi verip vermeme konusunda karar alırken Findeks kredi notunu referans almaktadırlar. Bankalar dışında bulunan diğer finansal kurumlar, reel sektör ve bireyler de bu finansal karneden yararlanabilmektedir. Findeks kredi notu kişilerin bankalardan kullanmış olduğu bireysel nitelikli tüm kredi ve kredi kartı hesaplarının geçmiş dönemlerdeki verilerinin üstünden oluşturulmaktadır. Banka kredi notunun yüksek olması kişilerin hem kredi ürünlerine daha rahat erişmesine hem de daha uygun faiz oranlarıyla kredi kullanmalarına olanak sağlamaktadır.
Kişilerin ödeme alışkanlıkları bankacılık sisteminde tutulmakta ve bu sistemden faydalanılarak ortaya çıkarılan risk raporunun özeti olan banka kredi notu, kişilerin taahhüt ettikleri ödemeyi yapıp yapmayacağının da göstergesi olarak kabul edilmektedir.
Kredi notu çeşitli bileşenlerden oluşmaktadır. Kredi ürün ödemelerinin zamanında yapılması kredi notunu olumlu olarak etkilemekte ve yükselmesini sağlamaktadır. Son ödeme tarihi geçtikten sonra yapılan ödemeler ise kredi notunu olumsuz etkilemekte ve düşmesine yol açmaktadır. Geri ödeme alışkanlıkları kredi notunun belirlenmesinde %35 oranında etkilidir.
Mevcut hesap ve borç durumu da kredi notunun bileşenleri arasındadır. İyi ve kötü kapanmış kredilerin yanı sıra teminatlı ya da teminatsız mevcut borç bakiyeleri ile limitler de dikkate alınmakta ve kredi notu hesaplamasına dahil edilmektedir. Mevcut hesap ve borç durumunun banka kredi notu hesaplamasına etkisi ise %35’dir.
Yakın zamanda kredi alınmış ise kişilerin risklilik oranı da artmaktadır. Henüz ödeme performansı belli olmayan yeni kredili ürün açılışları kredi notunu %11 oranında etkilemektedir.
Daha önce hiç kredi kullanmayan veya az kullanan kişilere oranla kredi kullanan ve düzenli ödeme geçmişine sahip olan kişilerin kredi notu daha yüksek olabilmektedir. Bu durum kredi notunu %10 arasında etkilemektedir.