İşletmenizi geliştirmek veya yeni bir iş kurmak için bankaların sağlamış olduğu KOBİ kredisi ürünlerinden yararlanmanız mümkündür. İskonto kredisi ve iştira kredisi gibi KOBİ’lere yönelik olan kredi ürünleriyle sizde etkili bir adım atabilirsiniz. Küçük işletmelerin nakit gereksinimlerini temin edebilecekleri iskonto ve iştira kredileri pek çok kişiye rahat bir nefes aldırmaktadır. İskonto kredisi ve iştira kredisi senet alacaklarına yönelik olarak oluşturulmuş kredi ürünleri arasındadır. Bankaya bu kredi ürünlerini kullanmak için başvurduğunuzda sunmuş olduğunuz senet veya çekte yazan vade süresine kadar işlem görecek faiz tutarı ve komisyon ücreti hesaplanmakta, belirlenen miktar ve gerçekleştirilen masraflar toplamdan düşülmekte ve gerekli ödeme size yapılmaktadır. Vadesi gelmemiş senetleri olan işletme sahipleri nakit gereksinimlerini karşılama adına bankaların iskonto/iştira kredilerinden faydalanabilmektedir.
İskonto Kredisi ve İştira Kredisi Arasındaki Fark Nedir?
Vadesi gelmeyen senetleri çok uygun faiz oranlarıyla nakit paraya dönüştüren iskonto ve iştira kredileri bankaların sunmuş olduğu kredi ürünleri arasındadır.
İskonto Kredisi Nedir? Senet borçlusu olan kişinin banka şubesiyle aynı belediye sınırlarında ikamet etmesi halinde sağlanan kredi ürünüdür.
İştira Kredisi Nedir? Banka şubesiyle farklı belediye sınırlarında ikamet eden senet borçlusunun kullandığı kredi türü ise iştira kredisi olarak adlandırılmaktadır.
Senet portföyü geniş olan ve nakit döngüsü çok yoğun şekilde gerçekleşen şirketler, iştira ve iskonto kredileri ile nakit paraya olan gereksinimlerini senedin vadesi gelmeden önce karşılayabilmektedirler. İskonto ve iştira kredisi hizmetinden yararlanmanın bir artısı ise ticari senetlerin kaybolma olasılığının bu hizmet olanağı sayesinde ortadan tamamen kalkmasıdır. Senet tutarı üzerinden vadenin durumuna göre komisyon ve faiz uygulaması olduğu asla unutulmamalıdır. BSMV ve KKDF gibi yasal kesintiler senette yer alan tutardan temin edilmektedirler. Vergi kesintileri ve faiz komisyonu sonrasında geriye kalan miktar banka tarafından tüketiciye sunulmaktadır. Senedin vadesi geldiğinde bankaya ödeme nakit olarak gerçekleştirilmektedir.